Forum Srpska Vretena | Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....  (Pročitano 2581 puta)

Niko

 • Moderator
 • новајлија
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 65
Одг: IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....
« Odgovor #5 poslato: 27-11-2013, 10:34:26 »

Ma opušteno , ima sve više  ozbiljnih traanseksualaca..  biće ih sve više :P
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 262
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Одг: IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....
« Odgovor #4 poslato: 14-11-2013, 22:50:29 »


Naučno dokazano: Muškarci izumiru?

Profesorka Jenny Graves tvrdi da muškarcima preti izumiranje, ali ne samo to: uverena je da je taj proces već započeo.Graves je jedna od najuticajnijih naučnica u Australiji, a veruje da će žene dobiti bitku polova - u najdoslovnijem smislu. Ona tvrdi da slabljenje hromosoma Y znači da je muški rod na sigurnom putu prema izumiranju, piše "Daily Mail".

Naime, ženski hromosom X sadrži otprilike 1000 gena, a pored toga, žene imaju dva komada. S druge strane, hromosom Y nekada je imao otprilike isti broj gena, ali nakon stotina miliona godina spao je na manje od 100. Među njima se nalazi i takozvani SRY gen koji određuje muški pol embrija.

Ključ preživljavanja žena leži u tomu što one poseduju dva hromosoma X pa se oni međusobno mogu "popravljati", dok je kod hromosoma Y to prilično teško, s obzirom na to da je "sam": "Ako Y primi udarac, to je samo silazna putanja. To je vrlo loša vest za sve muškarce", izjavila je na nedavnom predavanju.

Osim toga, u izlaganju pred Australijskom akademijom nauka utvrdila je da su preostali geni u hromosomu Y većinom "smeće": "To je divan primer onoga što ja zovem glupim dizajnom. To je evolucijska greška", izjavila je ova genetičarka.

Ipak, tu je i jedna dobra vest: Graves procenjuje da će biti potrebno otprilike pet miliona godina da hromosom Y nestane u potpunosti, a drugi su stručnjaci napomenuli da nema razloga za paniku. Na primer, Robin Lovell-Badge, profesor s Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu, kaže da su istraživanja pokazala da se propadanje događa u "bljeskovima" i da hromosom Y nije izgubio nijedan gen u proteklih 25 miliona godina.
- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zabava/zanimljivosti/Naucno-dokazano-Muskarci-izumiru.a-175143.299.html#sthash.3ygZ2Sgj.dpuf
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 262
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Одг: IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....
« Odgovor #3 poslato: 14-11-2013, 22:48:57 »

Priroda će dokrajčiti muškarce?!

Korak od evolucione psihologije do biologije možda i nije tako veliki, ali su tvrdnje o ljudskoj prirodi i društvenosti, zasnovane isključivo na biologiji, daleko “teže”. To nas vraća na teoriju o odumiranju Y hromozoma.

Ona polazi od nepobitno tačne činjenice: Y hromozom je tokom duge evolucione istorije sisara ostao bez većine svojih gena. Prosto rečeno, smanjio se. Posmatran pod mikroskopom, ona zaista jeste daleko manji od, na primer, X hromozoma. Ono što je od njega ostalo igra nimalo nevažnu ulogu: određuje polne i sa njima povezane bihejvioralne karakteristike muškaraca. Nasuprot njemu, X hromozom sadrži gene koji nam omogućavaju vid u boji, proizvodnju zubne gleđi, koji nas štite od nekoliko letalnih bolesti i, da stvar bude zanimljivija, na njemu se nalazi gen odgovoran za mušku ćelavost.

Zašto se Y hromozom smanjio?

Naučnici veruju da je Y hromozom sklon propadanju zato što nema partnera s kojim bi činio par.

Stvar je u sledećem. Naše telesne ćelije su diploidne; sadrže po 23 para hromozoma. Rast i razvoj svakog organizma, pa i ljudskog, podrazumeva masivnu ćelijsku deobu. Deoba humanih somatskih ćelija, mitoza, u osnovi je prosta deoba: majka ćelija se deli na dve identične ćerke ćelije, klonove, od kojih svaka sadrži celokupan genetički materijal originalne ćelije. Dakle, ćelije nastale mitozom sadrže po 23 para hromozoma koji su kopije 23 hromozomska para koje je sadržala ćelija od koje su nastale.

Proizvodnja polnih ćelija odvija se u nešto složenijem procesu, koji se naziva mejoza. On podrazumeva dva kruga ćelijske deobe i rezultira haploidnim ćelijama – ćelijama koje sadrže 23 pojedinačna, neuparena hromozoma, odnosno po polovinu genetičkog materijala ćelije koja je prošla deobu.

Ključna stvar u proizvodnji polnih ćelija odvija se neposredno pred drugi krug deobe. Reč je o procesu koji se naziva rekombinacija: hromozomi koji čine par međusobno razmenjuju odgovarajuće delove DNK. Tek nakon ove razmene genetičkog materijala dolazi do deobe na haploidne ćelije. Zahvaljujući rekombinaciji, svaki od 23 pojedinačna hromozoma smeštena u jedru haploidne ćelije, sadrži mešavinu gena hromozomskog para od kojeg nastao. Praktično, moja jajna ćelija sadrži 23 neuparena hromozoma. Oni su, međutim, mešavina gena prvobitnih 46 hromozoma raspoređenih u 23 para.

Proces rekombinacije jedan je od glavnih izvora varijabilnosti ljudske populacije. Da nema njega, teorijski, moja jajna ćelija nosila bi ili hromozom koji sam nasledila od oca ili hromozom koji sam nasledila od majke. Usled rekombinacije, moja DNK sadrži koktel njihovih DNK.

Y hromozom je jedini koji nema par i koji nema s kim da razmeni DNK. Zašto ga to čini sklonim propadanju?

Rekombinacijom nastaju varijacije koje našu vrstu čine raznolikom, ali to nije njena jedina posledica. Druga, u ovom kontekstu važnija, ogleda se u sledećem: razmena genetskog materijala između dva hromozoma koji čine par odvija se tako da dovodi do “popravljanja” oštećenih delova DNK, do reparacije “pokvarenih” gena. Kako Y hromozom nema partnera s kojim će ući u rekombinaciju, nema ni ove reparacije. Za razliku od njega, X hromozom, barem kod polovine populacije (kod žena), ima mogućnost rekombinacije sa drugim X hromozomom.

Zašto je priroda ovo pravo uskratila jedino Y hromozomu? Odgovor je jednostavan: ukoliko bi se rekombinovao sa X hromozomom, nastao bi rizik da se u jednom te istom organizmu izmešaju polne karakteristike oba pola.
Ipak, dobre vesti

Tek objavljena studija (Nature) sugeriše da je “hlapljenje” Y hromozoma odavno zaustavljeno. Dugogodišnjim proučavanjem ovog hromozoma kod muškaraca i rezus majmuna, stručnjaci Instituta za biomedicinska istraživanja Vajthed (Whitead), u Kembridžu, zaključili su da je Homo sapiens izgubio samo jedan gen na Y hromozomu u poslednjih 25 miliona godina. “Mislim da bi ovo konačno trebalo da stavi tačku na spekulaciju o odumiranju Y hromozoma”, izjavila je Dženifer Hjuz (Jennifer Hughes), genetičarka koja je bila deo Vajthedovog tima, pred objavljivanje studije.

Sa druge strane, na čisto teorijskom nivou, iščezavanje hromozoma Y, ne bi moralo da znači nestanak muškog pola. Niko ne može, naime, da tvrdi da njegovo odumiranje ne bi pratio nastanak gena koji daje muške karakteristike i rukovodi proizvodnjom spermatozoida, samo na nekom drugom hromozomu. Upravo to dogodilo se jednoj drugoj vrsti sisara, takozvanim bodljikavim pacovima (Rattus praetor).

Dejvid Pejdž (David C. Page), biolog i direktor Instituta Vajthed, završio je, pre godinu dana, istraživanje čiji rezultati ukazuju na to da Y hromozom ima rešenje i za nedostatak partnera s kojim bi mogao da razmeni genetski materijal u cilju popravljanja oštećenih delova. Naime, Y hromozom je sačinjen od jednog molekula DNK – lanca koji čini 51 milion gradivnih jedinica (nukleotida). Unutar lanca, Pejdž je otkrio osam ogromnih palindroma – delova koji imaju identičan niz nukleotida. Oni međusobno mogu da stupaju u rekombinaciju na nančin na koji to čine upareni hromozomi.

2010, Hjuzova i Pejdž objavili su zajedničku studiju po kojoj se moglo naslutiti da jesu na putu da obore teoriju Y odumiranja. Njihova istraživanja pokazala su da je Y hromozom naprosto hromozom koji najbrže evoluira. Čak i da izgubi sve gene osim jednog, poznatog kao SRY (sex-determining region of Y), odnosno kao sekvenca Y hromozoma (gen) koja je odgovorna za razvoj testisa i proizvodnju spermatozoida, on je i dalje važan i priroda nema razloga da ga se odrekne.

Jedno je za sada sigurno. Ako je suditi po ponašanju hromozoma Y, muškarci evoluiraju, i to brže od žena. Samo po sebi, to nema vrednosnih konotacija – vreme će pokazati u kom pravcu će ta evolucija teći. Izvesno je da neće nestati ni sa univerziteta, ni sa menadžerskih pozicija, niti će prestati da igraju ulogu provajdera spermatozoida zarad produžetka vrste.
Sačuvana

Niko

 • Moderator
 • новајлија
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 65
Одг: IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....
« Odgovor #2 poslato: 05-11-2013, 18:13:43 »

U današnje vreme  sve više je muškaraca koji se okreću ka manikiru i pedikiru , sređivnaju malja , održavanju ozbiljnije lične higijene ..

Pogledaj sliku dole ...


Na svakom koraku imate pozive da se neš uradi sredi ili promeni na Vama  ..
Možda sam ja balkanac ili jednostavno zastareo ali  smatram da ovakvi centri  kao što je GuapoRelax neće mene dugo videti kod sebe.
Sačuvana

admin

 • ADMINISTRATOR
 • најстарији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 2381
IZUMIRANJE MUŠKARACA ?! .....
« Odgovor #1 poslato: 23-02-2012, 20:05:59 »

AFP/Beta
Sreda
22.02.2012
DA LI MUŠKARCIMA PRETI IZUMIRANJE  ?!?! .............


Teorije prema kojima će muškarci izumreti zbog neumitnog iščezavanja Y hromozoma, koji određuje muški pol budućeg deteta, pokazale su se pogrešnim, tvrdi grupa američkih naučnika u studiji koja je danas objavljena, a prenosi AFP.

Scenario o neizbežnom nestanku muškaraca nametnuo se pre desetak godina kada su naučnici ustanovili da se muški hromozom dramatično suzio - od super-Y hromozoma sa više od 1.400 gena, pre nekoliko stotina miliona godina, sveo se na maleni "okrajak" od svega nekoliko desetina gena.

Pojedini autori ovog mračnog scenarija predviđaju da će muškarci potpuno nestati za oko pet miliona godina, dok drugi tvrde da će proces biti daleko brži i da će jači pol izumreti, poput čuvene ptice dodo, već za 125.000 godina.

Najnovija studija Instituta za biomedicinska istraživanja pri Tehnološkom institutu Masačusets, međutim, ukazuje da se sužavanje Y hromozoma dogodilo u dalekoj prošlosti i da je od tada milionima godina bio izuzetno stabilan.

Ljudski genom ima 22 para hromozoma plus jedan kojim se određuje pol. Žene imaju dva X hromozoma, a muškarci jedan X i jedan Y hromozom.


*** pa ako budu svi bili i izgledali ovakohomoseksualno... što bi onda ova ,,vest,, da čudi ?
Priča mi juče ćerka (17 g.) moje komšinice, kako njen dečko brije grudi i noge i redovno posećuje salon za pedikir i manikir. Farba kosu u ticijan crveno-pink boju i na resicama oba uva nema minđuše nego ... nekakvu crnu dugmad pa mu se resice otegle ... kao da je obesio tegove !!!
Ako, ljubi ga majka - ona ga rodila zdravog i pravog ALI ............... odavno joj treba psihijatar i tumač !!!

« Poslednja izmena: 29-05-2012, 03:38:28 od strane admin »
Sačuvana