Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: ŽENE ČEŠĆE TRAŽE RAZVOD !! ...  (Pročitano 2000 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
ŽENE ČEŠĆE TRAŽE RAZVOD !! ...
« Odgovor #1 poslato: 08-01-2012, 22:19:58 »

TANJUG
08.01.2012


- BEOGRAD - Neslaganje karaktera, česte konfliktne situacije, problemi u komunikaciji, način vaspitanja dece, ali i preljuba osnovni su razlozi zbog kojih se bračni partneri odlučuju na razvod, tvrde stručnjaci, uz napomenu da su žene u tome "odlučnije", pa češće pokreću brakorazvodnu parnicu.

U Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad kažu da sve veći broj žena ulazi u brakorazvodnu parnicu i zbog nasilja u porodici i alkoholizma.

Ti problemi su prepoznati jer se o njima sve više govori u medijima, pa je samim tim ženama i dostupnija informacija o tome kome mogu da prijave nasilnika i u kojoj instituciji mogu da potraže rešenje svog porodičnog problema.

Na osnovu iskustva Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, veliki broj parova koji se javi u Savetovalište za brak i porodicu spremni su da odustanu od razvoda.

Kod parova gde još postoje emocije često dolazi do kompromisa, jer se kroz terapijski rad odnosi dosta poprave.

Kako navode u Centru, neretko se dešava i da parovi odustanu od razlaza zbog materijalne obezbeđenosti u braku, pogotovo u vreme ekonomske krize i nemogućnosti da jedan od partnera samostalno obezbedi neophodne uslove za egzistenciju.

Stručnjaci upozoravaju da su poremećeni porodični odnosi ili razvod braka izuzetno stresne situacije za čitavu porodicu, a da najviše utiče na decu.

Ukoliko se radi o poremećenim porodičnim odnosima i problematičnim razvodima, to može imati negativne posledice po pravilan razvoj ličnosti deteta.

Neki problemi se reše razvodom, međutim, kako smatraju stručnjaci za brak i porodicu, neki drugi problemi ostaju, pa se često dešava da se "rat roditelja vodi preko i oko dece".

Kada su u pitanju statistički pokazatelji o sklopljenim brakovima, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se broj zaključenih brakova prepolovio se za poslednjih šest decenija.

Tako je 1950. godine u Srbiji zabeleženo 76.749 zaključenih brakova, a prema poslednjim podacima iz 2010. godine sudbonosno "da" izgovorilo je znatno manje parova, tačnije 35.815 građana.

Kada se posmatra broj zaključenih i razvedenih brakova u 2010. godini u odnosu na period pre dvadeset godina, u vreme velikih društvenih i političkih promena, uočen je blagi pad.

Smatra se da je tome doprinelo smanjenje brojnosti generacija naročito u godištima u kojima se brak najčešće sklapa (15-35 godina), kao i socijalno ekonomske prilike i egzistencijalna ugroženost većeg dela stanovništva.

Prema podacima tog zavoda, stopa zaključenih brakova u 2010. godini u odnosu na 1991. godinu smanjena je za dva odsto, a stopa razvedenih brakova u 2010. se blago smanjila za samo jedan odsto u odnosu na 1991. godinu.

Prosečno trajanje razvedenih brakova u 2010. godini iznosilo je 12,5 godina i nije se mnogo menjalo u odnosu na 2001. godinu, kada je brak u proseku trajao 12,1 godinu.

Prosečna starost supružnika prilikom razvoda braka se od 1991. do 2010. godine povećala sa 39 na 42 godine kod muškaraca, a kod žena sa 36 na 39 godina starosti.

Ako se danas analizira stabilnost brakova kroz opsege njihovog trajanja, uočava se da se najčešće razvode brakovi u trajanju od jedne do četiri godine. Poslednjih godina brakovi su se u većem broju zaključivali na severu Srbije, nego na jugu zemlje.

***
Sačuvana