Forum Srpska Vretena | Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Borilačke veštine za decu: značaj bavljenja i kako odabrati pravu školu  (Pročitano 22462 puta)

strelac

 • новајлија
 • **
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 76

Sto nema jos ???
Sačuvana

Niko

 • новајлија
 • **
 • Karma: +1/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 65

Odličan tekst , samo napred  ...   :dobrodosli:
Sačuvana

Jesicb

 • Aktivan gost
 • *
 • Karma: +1/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 12
 • Covek je jak koliko sam odredi

Svaka cast odlicno napisano ...
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 273
 • web marketing consultant
  • ADSteam

U sledećem tekstu pokušaćemo da naglasimo potrebu uključivanja dece u sportske programe i njihov značaj za razvoj deteta. Takođe, daćemo i odgovore na najčešća pitanja koja se javljaju roditeljima, ali i savete kako da odaberu pravu školu i kako da svom detetu ulepšaju i olakšaju napredovanje u veštini za koju su se odlučili.

Borilačke veštine za decu: značaj bavljenja i kako odabrati pravu školu
Potreba za uklučivanje dece u sportske programe:

U poslednje vreme, svedoci smo sve užurbanijeg načina života, koji ostavlja velike posledice i na decu.

    Nedostatak fizičke aktivnosti
    višesatno sedenje ispred računara i televizora
    nošenje teških torbi
    preterano korišćenje prevoznih sredstava kao i
    nezdrava (brza) ishrana,

samo su neki od uzroka koji su doveli do sledećeg:

Registrovana je masovna pojava deformiteta kičmenig stuba i ravnih stopala već kod dece nižih razreda osnovne škole. Pri tom, veliki broj školaraca ima problem sa težinom, a jedna petina dece u Srbiji je prekomerno uhranjena ili gojazna.

U isto vreme, usled sve manje slobodnog vremena koje imaju roditelji, i sve manje prave igre (lopta,bicikl,žmurke…) između dece,a sve više virtuelne (tv,računar), dolazi i do nepravilnog razvoja na socijalnom planu.
Značaj bavljenja borilačkim veštinama:

Bavljenje borilačkim veštinama pod adekvatnim i stručnim nadzorom, kod dece dovodi do:

    pravilnog razvoja kostiju i mišića
    razvoja motoričke sposobnosti ,odnosno koordinacije pokreta
    jačanja odbrambene sposobnosti organizma,
    poboljšanje cirkulacije,
    ubzavanje razmene materija u organizmu (poboljšanje metabolizma),
    efikasnije eliminacija nepotrebnih supstanci iz organizmaTakođe, bavljenje borilačkim veštinama utiče na pravilno formiranje i sazrevanje detetove ličnosti.
capoera Borilačke veštine za decu: značaj bavljenja i kako odabrati pravu školuOno se ostvaruje kroz druženje i usavršavanje, tako što dete vremenom razvija:

    Samopouzdanje
    Samostalnost
    Upornost
    Disclipinu
    Samokontrolu
    Osećaj za pravednost
    Poštovanje i sebe i drugih
    Sticanje pravilnih i zdravih životnih navika

U isto vreme uključivanje dece u u organizovanu sportsku aktivnost, pored ostalog, smanjuje rizik od socio-patoloških pojava, kao što su delinkventno i kriminalno ponašanje, konzumiranje alkohola, droge, prostitucije.
Prednost borilačkih veština u odnosu na ekipne sportove:

Jedna od najvećih prednosti borilačkih veština je svakao učenje samoodbrane. Svaki roditelj želi da njegovo dete bude sposobno da zaštiti i sebe i druge ukoliko dođe do neželjenih situacija.

Velika razlika između borilačkih veština i ekipnih sportova je u tome što nećete morati svom detetu da objašnjavate zbog čega nije u postavi,ili zašto mora da igra na poziciji koju ne voli ili mu ne odgovara. U borilačkim veštinama uspeh se meri pojedinačnim kvalitetima i svi imaju podjednaku šansu da se pokažu i napreduju, bez obzira na status roditelja, privilegije kod trenera i sl. Na ovaj način deca uče da svaki uspeh zavisi od njihovog truda i zalaganja i da im to niko ne može osporiti, što im daje posebnu životnu snagu i van treninga.
Rangiranje po pojasevima je takođe korisno jer daje dodatni motiv i tera vežbače na stalno usavršavanje. Isto tako nepodeljenost po polovima omogućuje da vam i sin i ćerka vežbaju zajedno,a u mnogim klubovima je omogućeno da se i roditelji uključe u trening što može biti posebno zanimljivo.
Kada upisati dete na sport?

Za početak bavljenja nekom borilačkom veštinom,ne postoji striktno određena donja granica kada su godine u pitanju. Ovo više zavisi od škole (kluba) u koju želite da upišete dete kao i detetove sposobnosti da učestvuje u treningu.
Ranijih godina se obično početak bavljenja nekom bor. veštinom, iz praktičnih razloga poklapao sa polaskom u školu, jer se to obično odvijalo u samoj školi, ili negde u blizini.Međutim,danas postoje klubovi koji imaju organizovane posebne grupe i obučene instruktore za rad sa decom uzrasta već od 3. godine.
Iako će se svi složoti da decu što pre trebu uključiti u sport, sa time ipak ne treba žuriti po svaku cenu. Važno je da roditelji procene kada je njihovo dete spremno i ima želju da se time bavi.
Nekada dete može biti nedovoljno zrelo za rad u grupi ili nedovoljno motorički spremno za to. Ovo treba shvatiti kao normalu stvar i sačekati pravo vreme za tako nešto. Kako je svako dete kao i njegov razvoj specifično, nije isključeno da će dete koje kasnije počne da vežba imati brži razvoj i kasnije veće rezultate nego neki njegovi vršnjaci.
Isto tako, može se desiti da je dete spremno i da ima želju da trenira, ali da klub ili škola koju ste odabrali nema adekvatne uslove za to. Ovakve okolnosti mogu dovesti do ozbiljnih fizičkih povreda ili kao rezultat mogu dovesti do stresa.
Kako odabrati borilačku veštinu ili sport za vaše dete?

Ovde nećemo govoriti o specifičnostima pojedinih veština i sportova kao ni o njihovim prednostima.Više o tome možete saznati pomoću sadržaja na našem sajtu ili posećivanjem našeg foruma.

Najbolje bi bilo odlučiti se za nekoliko veština, za koje mislite da odgovaraju prirodi i sposobnostima vašeg deteta, a zatim ga upoznati sa svakom od njih i pružiti mu izbor da samo odabere čime će se baviti. Bez obzira na to koliko godina ima vaše dete, ono će pokazati interesovanja i sklonosti ka određenom sportu. Ovde je jako važno da ne postoji nikakva prinuda.
Najčešća greška je da roditelj nameće izbor sporta koji je možda ostao neka njegova neostvarena ambicija ili sporta kojim se on nekada bavio. Roditelj treba da shvati da je to sport njegovog deteta, a ne njegov, i da pritisak na dete može imati samo negativne posledice. Isto tako, dete koje ima potrebu da proba različite sportove, ne treba u tome sputavati. Na osnovu većeg iskustva, lakše će pronaći ono što mu najviše odgovara.
Takođe, treba napomenuti da sport za malu decu, treba da bude pre svega igra, zabava u kojoj rezultat nije bitan. Cilj treba da bude izvršenje vežbe, učenje pravila igre a ne pobediti protivnika. Zbog toga je najbolje raditi sa decom u okolnostima koje su prilagođene njihovom uzrastu i razvoju.
Najbolje je početi sa elementarnim i štafetnim igrama, koje su najpribližnije dečjim igrama u slobodno vreme. Elementarni sportski rekviziti poput lopti, čunjeva i vijača se koriste u početku za najjednostavnije igre. Da bi se, kako ih dete vremenom savladava, njihova kompleksnost povećavala.
Smatra se da dete pre 12 godine, (a za pojedine sportove ne pre 16) ne bi trebalo uključivati u ozbiljan takmičarski program, koji podrazumeva svakodnevno vežbanje,nekad i dva puta dnevno. Za decu mlađeg uzrasta optimalno je bavljenje fizičkim aktivnostima dva do tri puta nedeljno, u trajanu od sat vremena.

Kako izabrati pravu školu ili klub?

Izbor prave škole za vaše dete, svakako je jedno od najvažnijih pitanja i njemu treba pristupiti sa velikom ozbiljnošću. Daleko od toga da je dovoljno samo to da se dete bavi nekim sportom. Nestručan i neprofesionalan rad može imati ozbiljne posledice po dete.

Pri izboru kluba treba obratiti pažnju na sledeće stvari:

    Ukoliko ste u mogućnosti porazgovarajte sa nekim čije dete već vežba u određenom klubu. Raspitajte se koliko su zadovoljni, šta im se posebno sviđa a šta im se ne dopada.
    Obavezno porazgovarajte sa trenerom i nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima. Trener koji nema strpljenja da porazgovara sa vama, neće imati strpljenja ni za vaše dete.
    Raspitajte se o profesionalnoj stručnosti trenera, iskustvu, uspesima…
    Obavezno pogledajte trening. Na taj način ćete videti kako i koliko pažnje se posvećuje deci i da li se to radi sa ljubavlju i uživanjem. Da li se dovoljno vodi računa da se deca ne povrede? Koliko je trener u mogućnosti da deci održi pažnju, disciplinu i sl.
    Pitajte da li je moguće odraditi probni trening pre zvaničnog upisa. Na ovaj način se nećete izlagati troškovima upisa i članarine ukoliko vaše dete ne bude zainteresovano.
    Pitajte za cenu vežbanja i uslove plaćanja kao i na naknadne troškove koji vas čekaju (uniforma u kojoj se vežba, polaganja za pojaseve, oprema…). Na ovaj način nećete doći u situaciju da zbog nemogućnosti plaćanja budete primorani da dete ispišete iz kluba u kojem želi da vežba. Nije mali broj dece koja su zbog ovakvih situacija prestala da se bave sportom.
    Obratite pažnju na objekat u kojem se vežba. Čista i dobro opremljena sala je odraz ozbiljnosti rada kluba.
    Pitajte koliko dugo klub radi na toj adresi. Postoje klubovi koji često menjaju mesta održavanja treninga i pitanje je da li ćete vi biti u mogućnosti da ispratite te promene.
    Proverite da li su unutar kluba formirane grupe po uzrasnim kategorijama, a ako nisu da li se trening razlikuje u zavisnosti od uzrasta vežbača.  Mala deca ne bi trebalo da vežbaju u isto vreme i na sličan način sa odraslima,jer je za to potreban specifičan metod rada kao i pristup.
    Nemojte odmah kupovati skupu opremu i rekvizite za trening, dok se ne uverite da vaše dete zaista želi da se bavi odeređenom veštinom ili sportom

Pored odnosa roditelja prema deci, pristup trenera i njegov rad su od najvećeg značaja za razvoj sportskih sposobnosti deteta. On može biti pozitivan i negativan i iste takve posledice ostaviti po dete.
Kako izabrati pravog trenera?

Dobar trener se ogleda po sledećem:

    Svoj rad obavlja sa specifičnom predanošću i ljubavlju.
    Uvek je nasmejan, raspoložen i ima strpljenja za svoje učenike
    Jednaku pažnju pridaje svim učenicima bez obzira na nivo znanja
    Nikada ne ismeva učenike na način koji bi mogao da ih povredi, niti ih kritikuje sa sarkazmom
    Interesuje se za napredak svojih učenika i to ne samo u borilačkim veštinama već i sa šireg pedagoškog aspekta
    Zahteva da budu dobri učenici u svojim školama
    Ume da pohvali i nagradi trud svojuh učenika
    Češće ih hvali nego što ih kritikuje
    Primenjuje kazne samo kada je na to prisiljen
    Razvija drugarski i iskren odnos sa decom
    Razvija kod dece osećaj pravednosti, drugarstva i fer pleja
    Uči ih upornosti i požrtvovanju
    Razvija kod dece realne poglede na uspeh, a uspeh definiše kao maksimalan trud i poboljšanje svojih umeća, a ne samo kao pobedu nad protivnikom. Deca nikad nisu gubitnici ako ulažu maksimalni napor
    Ima visoke kritreijume u pogledu ponašanja i izražavanja
    Uči decu međusobnom poštovanju, kao i poštovanju starijih i roditelja
    Vodi treninge koji su zanimljivi i raznovrsni vodeći računa o svim aspektima razvoja deteta
    Uči decu da ne da krše pravila, namerno povređuju druge ili se ponašaju nasilnički i nesportski

Kako da svom detetu bavljenje sportom učinite lepšim?

Ustanovljeno je da se oko 25% dece uključi u sportske programe pod jakim (štetnim) pritiskom roditelja, a da oko 50% želi da promeni veštinu ili prestane da trenira zbog lošeg pristupa roditelja ili trenera. Taj loš pristup se najčešće ogleda kroz primoravanje i pritisak roditelja koji zaboravljaju da sport treba da služi deci, a ne deca sportu. Isto tako sport ne treba da služi kao potreba roditelja i trenera za dokazivanjem ili za ostvarivanje njihovih neostvarenih ambicija. Ne smemo zaboraviti da su istraživanja pokazala da su među razlozima zbog kojih se deca bave sportom na prvom mestu zabava, na drugom učenje i unapređivanje veština, na trećem sklapanje prijateljstava i druženje i tek na četvrtom pobeda.
Evo nekoliko saveta koji će značiti i vama i vašem detetu:

    Imajte na umu koliko obaveza ima vaše dete. Ukoliko ste ga vać upisali u muzičku školu ili školu glume, možda će mu i uz obaveznu redovnu školsku nastavu dodatna sportska aktivnost biti previše naporna.
    Pre nego što vaše dete počne redovno da vežba neku sportsku disciplinu ili da trenira za takmičenja, odvedite ga kod lekara koji će izvršiti detaljan pregled. Cilj pregleda je da se sagledaju i izbegnu zdravstveni rizici koje sportska aktivnost može da izazove.
    Nemojte se mešati u rad trenera ili pokušavati da sami trenirate vaše dete
    Naučite svoje dete da nikad (baš nikad!) ne nastavlja fizičku aktivnost ako oseća bilo kakav bol
    Ako se dete pri fizičkoj aktivnosti povredi, OBAVEZNO i bez odugovlacenja odvedite dete na pregled i nakon toga pridržavajte se savetovanog lečenja. Striktno pratite uputstva lekara kada nastaviti sa fizičkim vežbanjem
    Uvek budite sigurni da je dete unelo pre i u toku treninga dovoljnu količinu vode kako bi se sprečili problemi dehidracije i pregrevanja organizma deteta
    Svoje dete ohrabrujte da se bavi sportom, ali ga ne prisiljavajte
    Uvek imajte na umu da deca učestvuju u sportu zbog sopstvenog, a ne vašeg zadovoljstva. I nikad ne zaboravite, da deca u sportu traže zabavu a ne rezultat
    Svom detetu pružajte podršku i ohrabrenje, bez obzira da li pobeđuje ili gubi. Nemojte ga kažnjavati, kinjiti i ponižavati, ukoliko ne ostvari vrhunske rezultate
    Nikada nemojte stavljati dete u službu obezbeđivanja svojih materijalnih potreba, jer dete nije mašina za pravljenje novca a trening treba da bude uživanje a ne teret

Može li aktivno bavljenje sportom ugroziti učenje i uspeh deteta u školi?

Bavljenje sportom, nikada nije predstavljalo problem u ispunjavanju školskih obaveza, jer većina sportova, traži sportsku inteligenciju koja pozitivno utiče na razvoj opšte inteligencije i kreativnosti deteta. Kako se treninzi sprovode po ustaljenom redu, kod deteta se razvija osećaj odgovornosti i disciplina koji su od velike pomoći u učenju i savlađivanju školskog gradiva.

Tačno je da dete koje se aktivno bavi sportom ima manje slobodnog vremena, ali će zato imati i manje vremena za brojne „socijalne poroke“ kojima danas obiluje gotovo svaka sredina.
Na roditeljima je da svojim zalaganjem i zeljom pomognu detetu da svoje slobodno vreme „pravilno potrosi“ na sport. Rekreativno bavljenje bilo kakvom veštinom ni u kojoj meri ne može uticati na smanjenje vremena potrebnog za učenje.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam damo određene smernice oko uključivanja vašeg deteta u neku od škola borilačkih veština.

Nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima jer je to u krajnjoj meri u interesu pre svega dece a samim tim i svih nas.

Izvor Borilacki klub
« Poslednja izmena: 16-09-2016, 10:01:53 od strane Vermines »
Sačuvana