Forum Srpska Vretena | Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Krstarenje dunavom i djerdapskom klisurom u Srbiji ....  (Pročitano 13108 puta)

Niko

 • новајлија
 • **
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 65
Одг: Krstarenje dunavom i djerdapskom klisurom u Srbiji ....
« Odgovor #4 poslato: 27-08-2013, 16:09:40 »

Prelepo  ... vidim da ga ima mali broj kompanija u ponudi  ..  www.Srb-in.com oni su jendi od njih koji imaju ...
Sačuvana

Freack

 • Aktivan gost
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 18
  • Tour Serbia
Одг: Krstarenje dunavom i djerdapskom klisurom u Srbiji ....
« Odgovor #3 poslato: 22-04-2013, 13:34:32 »

stvarno predivan pogled  ... I sta kazes  ima li tamo jos nesto zanimljivo ........ kakao je bilo pricaj utiske ...
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 270
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Одг: Krstarenje dunavom i djerdapskom klisurom u Srbiji ....
« Odgovor #2 poslato: 17-04-2013, 22:46:30 »

Predivno putovanje treba ga upraznjavati barem jednom godisnje


 :uci:
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 270
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Krstarenje dunavom i djerdapskom klisurom u Srbiji ....
« Odgovor #1 poslato: 23-01-2013, 14:50:49 »

Djerdap

Danube-DjerdapNacionalni park Đerdap zauzima površinu od oko 64.000 hektara, i pruža se uz desnu obalu Dunava, od Golupca do Sipa. Najlepši deo parka je grandiozna Đerdapska klisura - poznata i kao Željezna vrata, zbog svoje moći, ćudljivosti i neprohodnosti. Klisura se zapravo sastoji iz više delova (od Donjeg Milanovca prema Sipu: Gornja klisura, Gospođin vir, Veliki i Mali kazan i Sipska klisura) koji su međusobno razdvojeni tesnacima.

U Gospođinom viru beleži se najveća dubina Dunava od 82 metra, što je i jedna od najvećih rečnih dubina u svetu. Najgrandiozniji prizori mogu se videti u Kazanu, gde se stene uzdižu i do 300 metara iznad vode i gde Dunav menja svoju širinu, tako da njegovo korito ovde ima oblik posude nalik kazanu, po čemu je ovaj deo i dobio ime.

Nacionalni park Đerdap je izuzetno bogat biljnim i životinjskim svetom, tu se nalazi i jedna od najvećih hidrocentrala u ovom delu Evrope sa svojim ogromnim akumulacionim jezerom. Zbog svog dobrog položaja i lepote, ovaj deo je imao bogatu istoriju, pa su tu i kulturno-istorijski spomenici, poput Lepenskog vira, rimskog puta, Trajanove table, Decibelove glave, Golubacke tvrdjave …

 Lepenski vir

lepenacArheološko nalazište Lepenski vir je otkriveno 1965. godine, na samoj obali Dunava, i udaljeno je 15 km od Donjeg Milanovca. To je bilo jedno od najznačajnijih otkrića ove vrste na teritoriji Srbije. Kultura Lepenskog Vira je stara oko 8000 godina i predstavljala je potpunu nepoznanicu za arheologe, a nazvana je po lokaciji na kojoj je otkrivena.

Nekoliko ključnih stvari izdvaja Lepenski Vir od drugih praistorijskih kultura. Na ovom mestu su ljudi živeli konstantno oko 2000 godina i za to vreme su prešli evolutivni put od lovaca i sakupljača plodova do organizovane društvene ekonomske zajednice.

Stanovnici Lepenskig Vira bili su prvi urbanisti i graditelji na ovim prostorima jer su pravili kuće koje su u osnovi bile trapezoidnog oblika, prekrivene drvenom kostrukcijom, lišćem i kožom divljih životinja. U kućama se nalazilo ognjište, mali žrtvenik i kamene skulpture koje su predstavljale njihova božanstva. Upravo su te sklupture postale prepoznatljiv znak Lepenskog Vra širom sveta i predstavljaju najstariju umetnost te vrste u Evropi.

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije.

Tokom iskopavanja otkriveno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata (kako stambenih, tako i sakralnih) koji su izgrađeni u preriodu od oko 6500. do 5500. godine pre naše ere.

Viminacijum

1Viminacijum (lat. Viminacium) je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, 12 kilometara od Požarevca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Pod Hadrijanom stekao je status municipija, grada sa visokim stepenom autonomije koji podrazumeva i nezavisnu gradsku upravu. Za vladavine Gordijana Trećeg postaje kolonija rimskih građana i dobija pravo kovanje lokalnog novca. U okvirima rimske uprave bio je to najveći status koji jedan grad može da dosegne. Ovde je 211. godine Septimije Sever proglasio carem svoga sina Karakalu. Viminacijum imao je više desetina hiljada stanovnika, dok je logor oko koga je nastao grad imao čak 6.000 vojnika.

Bio je sedište episkopa u 4. veku, a kasnije dobije status mitropolije. Prvi mitropolit Viminacijum koji se pominje je mitropolit Amant, koji se pominje kao učesnik Sabora u Sardici (današnja Sofija) 343. godine. Nakon najezde varvara (Avara i Huna) pod vođstvom Atile grad je razoren 441. godine. Obnovljen je kao pogranično vojno utvrđenje 535. godine, za vreme vladavine cara Justinijana I (527.--565.) kada i mitropolija u Vimiinacijumu. Se dolaskom Slovena na ostacima Viminacijuma nastaje naselje Braničevo.

Obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine, na prostoru nekropola, jugozapadno od kastruma. Istraživanja su dala izuzetno bogat i značajan arheološki materijal. Pronađene su zanatske radionice, a i peći za pečenje opeke. Pronađene su terme, koje su bile glavno sastajalište Rimljana. Iskopano je šest bazena, ponegde se naziru i oslikani zidovi sa cvetnim i životinjskm motivima. U središtu termi bile su prostorije za masažu. Kupatilo je bilo parno: topao vazduh je cirkulisao između stubića i zagrevao opeku ispod podnica. Voda je stizala sa izvora, u slobodnom padu, akveduktom istraženim u dužini od deset kilometara. Pronađene su i svetiljke koje su služile za noćno kupanje…


 Golubac

3Četiri kilometra nizvodno od mesta Golubac, na strmim liticama pre ulaska u Đerdapsku klisuru, nalazi se Golubačka tvrđava. Sačuvana je lepa narodna priča o nastanku imena ovog mesta. Po njoj u gradu je nekada živela lepa devojka po imenu Golubana. Priče o njenoj lepoti stigle su i do turskog paše. Prosio ju je, donosio joj darove ne bi li se udala za njega, ali je ona i njega, kao i sve ostale prosce, neprestano odbijala. I, paša je naredio da se Golubana kazni. Devojku su vezali za jednu stenu nad Dunavom, ptice su unakazile njeno telo, i ona je izdahnula. Uspomena na lepu Golubanu je, međutim, ostala: mesto u kome je živela nazvano je po njoj Golubac.

Ne zna se ni ko ni kada je podigao Golubačku tvrđavu. Prvi put se pominje nakon smrti kralja Dragutina, 1335. godine, kao tvrđava sa ugarskom posadom. Car Lazar ju je zatim bezuspešno osvajao, da bi početkom XV veka ona ipak došla u srpski posed. Nakon smrti despota Stefana osvajaju je Turci i, uz kraće prekide, drže sve do početka XIX veka.

Utvrđenje je imalo devet visokih četvorougaonih kula povezanih bedemom sa ozupčenom šetnom stazom, i bilo je podeljeno na Unutrašnje i Spoljašnje utvrđenje. Na višem delu Unutrašnjeg utvrđenja nalazile su se citadela i tri kule spojene bedemima, a na citadeli je bila glavna kula, i verovatno žitnica i cisterna za vodu. U nižem delu, na obali Dunava, nalaze se ostaci dvospratne monumentalne palate iz prve polovine XV veka, uz koju je izgrađena šestospratna kula za odbranu i stanovanje. U okviru Spoljašnjeg utvrđenja postojala je kapija sa drvenim mostom preko vodenog rova, i dve kule. Priobalni deo Tvrđave imao je pristanište uz koje su Turci dogradili nisku okruglu topovsku kulu.

Tokom tridesetih godina prošlog veka kroz Golubačku tvrđavu je probijen magistralni put, a ulazna kapija je srušena bez prethodno urađene dokumentacije. Arheološka istraživanja, obnova i konzervacija Tvrđave rađena su sistematski tokom sedme i osme decenije prošlog veka, a onda su prekinuti.

Golubačka tvrđava je danas zapuštena i ugrožena bujanjem vegetacije, unutrašnji drveni prilazi kulama su truli, pa je posmatranje Tvrđave bezbedno samo spolja. Opština Golubac je pripremila projekat "Oživljavanje Golubačke tvrđave" koji bi se realizovao u saradnji sa Rumunijom. Strateški plan razvoja turizma predviđa i izmeštanje dela magistralnog puta koji prolazi kroz Tvrđavu, a ovog aprila je počela realizacija projekta osvetljavanja Tvrđave. U okviru oživljavanja kompleksa tvrđave Golubac, u planu je i izgradnja etno-hotela u srednjovekovnom stilu, prodavnice etno-zanatstva, etno-restorana, srednjovekovnog sela, prostora za viteške borbe, amfiteatra za održavanje raznih kulturnih manifestacija, pristaništa za turističke brodove...

Smederevska tvrdjava

smederevska-tvrdjava-1Smederevska tvrđava je utvrđen srednjevekovni grad oblika nepravilnog trougla, dimenzija 550m x 502m x 400m, sa 25 kula, visokih preko 20 m i bedemima visine oko 10 i širine do 4 metra.

Prostire se na površini od skoro 10,5 ha, zbog čega se smatra jednom od najvećih srednjevekovnih tvrđava ravničarskog tipa u čitavoj Evropi.

Tvrdjavu čine Mali grad (dvor) i Veliki grad.

Podigao ju je srpski despot Đurađ Branković 1430.godine, na ušću reke Jezave u Dunav, kao svoju prestonicu.

Tokom svoje duge i burne prošlosti, nekoliko puta zidana i rušena, građena i razgrađivana, osvajana i oslobađana, nosi trag vremena kao svoj beleg na zidnim platnima i kulama, svedočeći nam o nepredvidivosti istorije. Njeni bedemi su simbol požrtvovanja neimara, graditeljske umešnosti i umetničke lepote.

Smederevska tvrđava danas predstavlja kulturno-istorijsko dobro od izuzetne vrednosti, popularnu turističku destinaciju, kao i ekskluzivan prostor za muzičko-scenske i druge kulturne događaje.

Samo u periodu od 2000. godine u Tvrđavi je održano više desetina koncerata svih muzičkih žanrova, obavljeno snimanje nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, izveden veliki broj zvaničnih sportskih takmičenja i manifestacija, kao i drugih svečanosti visokog umetničkog kvaliteta.


Tako da zakljucimo današnje javljanje sa Dunava ..
Ima mngo lepe prirode da se vidi , istoriski momenti , fantastični restorani sa domaćom kuhinjom....

Sve u svemu vredi doći i obići ... 
za sve informaciji obratiti se vašem ljubaznom komšiji  Vermines...

Sačuvana