Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: TORINSKO PLATNO JE LAŽNO ! ....  (Pročitano 13087 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
TORINSKO PLATNO JE LAŽNO ! ....
« Odgovor #1 poslato: 10-03-2015, 12:47:09 »


/ Larissa Tracy, Medievalist pregleda repliku platna /

Ali krenimo redom ...

" Autentičnost " ili nešto slično u vezi Torinskog platna ne daje nikakve implikacije o tome je li Hrist zaista postojao ili da li je bio božanskog porekla . Ako je platno bilo srednjovekovna krivotvorina , to ne znači da priče nisu istinite ; ako je ono zaista izrađeno u prvom st . n . e . , to ne znači niti da jesu .

Dok ne otkrijemo verodostojnu metodu kojom možemo povezati platno sa samim Hristom - možda ušiveno ime od strane Njegove majke - postojanje 2.000 godina stare odeće ne implicira da je izvesna osoba koja je umrla otprilike u vreme kada je ono napravljeno , bila Božji sin .


Ovo sam danas spomenuo jer smo izvestili da je grupa naučnika - koji su neočekivano radili za italijansku agenciju održive energije ENEA - tvrdi da su otisci na odeći mogli biti načinjeni UV radijacijom . ( Napomena: u početku sam ih citirao da se to moglo napraviti " samo " UV - om . Dr. Paolo di Lazzaro iz ENEA - e je poslao e - mail u kojem kaže da to ovde nije slučaj , pa sam ažurirao podatke ) . Oni kažu da " kada neko govori o bljesku svetlosti koje može obojiti komad lana na način kako je to učinjeno sa pokrovom , rasprava neizbežno dodiruje teme kao što su čudo i vaskrsenje " i da se oni " nadaju da naši rezultati otvaraju filozofsku i teološku raspravu . " Međutim , oni kažu da su " kao naučnici okrenuti samo vjerodostojnim naučnim procesima " .REPLIKA PLATNA ....

Naravno da ovo ukazuje da je zasjalo Božansko svetlo u trenu vaskrsenja Isusovog tela pa je to emitiralo prasak protona visoke frekvencije koji su na tkaninu i oko nje upekli lik . Ovu je mogućnost u prošlosti opovrgnuo Raimond Rogers , član Istraživačkog Projekta Torinskog Platna ( Shraud of Turin Research Project ) koji je u 1970 ima istraživao tkaninu , a koji je rekao : " Ukoliko je bilo koji oblik radijacije degradirao celulozu lalenih vlakana kako bi se proizvela boja lika , ona bi morala da prodre kroz ceo dijametar vlakana kako bi obojala i zadnju površinu " , ali sredine vlakana su neobeležene. Postoji mnogo hipoteza o tome kako su slike mogle biti napravljene , a svaka od njih dobija ili gubi poklonike.NEGATIV OTISKA NA PLATNU .....(fotografija vlasništvo Splasha)

Bez obzira kako je napravljen , ako - kako su mnogi tvrdili - je pokrov izrađen u 13. veku , onda ovo iz očiglednih razloga nije Hristova relikvija . Datiranje radioaktivnim ugljenikom je opetovano obeležavalo Pokrov kao srednjovekovnog porekla - tačnije između 1260.g. n.e. i 1390.g. n.e. Postoje neki predlozi da je proces utvrđivanja radioaktivnim ugljenikom pogrešan - ali to je malo verovatno , prema profesoru Christopheru Ramsei sa odeljenja iz Jedinice za Radioaktivno Ubrzanje ( radiocarbon Accelator Unit ) sa Oksforda , jednog od tri laboratorije koji su sproveli istraživanje . " Mi smo poprilično uvereni u datiranje radioaktivnim ugljenikom , " rekao mi je . " Postoje raznorazne hipoteze o tome zbog čega datumi možda nisu tačni , ali ni jedna se nije održala . "


/ Ovako izgleda tipično platno za sahranjivanje iz prvog veka, iz Jerusalima,
osnovi, potpuno drugačije od finog tkanja Turinskog pokrova.
(Fotografija vlasništvo National Geografica)


" Jedna teorija tvrdi da je uzorak bio kontaminiran . Ali to nije održivo , jer da bi se 2.000 godina star objekat pokazao kao samo 800 godina star , otprilike pola materijala bi moralo biti kontaminirano , i to ako bi svi bili modernog porekla . Ako je starije , onda bi to bilo čak i više . Različiti testovi iz vremena prvobitnih merenja takođe sugerišu da je materijal jedva čist . Takođe postoje hipoteze da je komad tkanine koju smo testirali bio moderan prepravak , ali se većina nas slaže da je to malo verovatno jer je tkanje vrlo neobično i savršeno se slaže sa ostatkom tkanine . Zatim postoje još komplikovanije napomene , kao što je kontaminacija ugljen monoksidom , ali ispitivanja su pokazala da ugljen monoksid ne reaguje u kontaktu s tkaninom u uslovima kakve biste mogli očekivati . "SREDNJEVEKOVNA TVOREVINA ...

To tvrdi  “The Hindu !”
On je slično skeptičan s obzirom na ENEA-ina istraživanja. „Postoji nekoliko mogućnosti, a to bi mogla biti prilika koja utječe na nekoliko različitih fenomena,“ rekao je. „Ali u arheološkoj znanosti, moći reproducirati nešto ne znači da je to tehnika koja je izvorno korištena: to može jednostavno pokazati da vi imate tehniku koju želite isprobati.“ On dodaje da je vjera u srednjovjekovne rezultate takva da ako oni ne ukazuju da je riječ o relikviji, onda neće ni biti dodatnih rasprava o starosti.TORINSKO PLATNO .... (Fotografija vlasništvo Rojtersa )

Dakle , ostaje pitanje o tome kako je Torinsko platno napravljeno , ali postoji malo razloga da je ono i približno dovoljno staro da bi poticalo iz Hristovog doba . ( Zanimljivo , John Calvin je već 1543. godine mislio da je reč o falsifikatu : on je naglasio da su , prema Jevanđelju po Jovanu , korišćena 2 pokrivača kako bi se pokrio Isus , jedan za Njegovo telo , a drugi za Njegovo lice ; on takođe predlaže da je čudno da nijedan od zapisa o Njegovoj smrti u Jevanđeljima ne spominje čudo " toliko neverovatno da se obris tela našeg Gospoda preslikao na omotač tkanine " ) . To je fascinantan i misteriozan objekat , ali ne govori ništa o pitanju da li je Hrist bio istorijska ličnost , da li je bio Božji sin ili je li ustao iz mrtvih .Mislim da je požurivanje predloga da je to istina ipak pomalo nedostojanstveno . Inteligentan vjernik zasigurno ne treba tričarije poput ove kako bi opravdao svoju veru ?

Neprestano nam se govori kako nauka ne može opovrgnuti Boga ; to je nenaučeno pitanje , ta se dva područja nauke i religije ne preklapaju . Ali kada se pojavi nešto što je usmereno u suprotnom pravcu - nešto što implicira da je jedna ili druga biblijska priča istinita - odjednom sve to pada u vodu .

Torinsko platno je ( gotovo sigurno ) lažnjak . To ne menja ništa . Prebolite to .

***
Sačuvana