Forum Srpska Vretena | Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Internet marketing  (Pročitano 3181 puta)

Niko

 • Moderator
 • новајлија
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 65
Одг: Internet marketing
« Odgovor #4 poslato: 18-03-2014, 14:58:52 »

SVET – „Facebook reklame pokazale su bolje rezultate od TV oglašavanja“, rekla je izvršna direktorka Facebook-a Sheryl Sandberg, navodeći kao primer kompaniju Coca-Cola i njihovu kampanju u Francuskoj, piše AdAge.

Početkom 2013. godine Coca-Cola je sprovela kampanju na francuskim TV stanicama, koju su činili šestominuti mini-filmovi o polarnim medvedima, koji se prikazivao u segmentima od po 30 sekundi. Drugi deo kampanje vodili su na društvenoj mreži Facebook.
Rezultati su pokazali da je ROI – povrat investicija bio 3,6 puta bolji na Facebook reklamama, nego na onim koje su išle na televiziji. Povećanje prodaje od 27 odsto pripisuje se kampanji koja je sprovedena na ovoj društvenoj mreži, a čiji su troškovi bili samo 2odsto. Svaki evro uložen u kampanju na Facebooku vratio je 2,47 evra dodatne prodaje Coca-Cole.
I pored toga, Coca-Cola neće odustati od oglašavanja na TV-u. Direktor marketinga Coca-Cole za Francusku Manuel Berquet rekao je da 35 odsto ukupnog uticaja ove kampanje bilo zahvaljujući zajedničkom delovanju Facebook oglasa i TV reklama.
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 262
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Одг: Internet marketing
« Odgovor #3 poslato: 19-02-2014, 12:14:37 »

Kako kreirati kvalitetan Facebook oglas?
Da li ste vi jedan od hiljadu poslovnih ljudi koji smatraju da njihovi Facebook oglasi nisu odgovarajući? Ako je odgovor DA, onda će vam ovaj tekst sigurno biti koristan. Probajte da se pridržavate ovih jednostavnih saveta o tome kako napraviti kvalitetan Facebook oglas, odnosno naučite kako da dobijete više Facebook fanova.
Kada stavljate svoj teško zarađen novac na Facebook reklame, očigledno je da želite da „rade za vas“, odnosno da ostvarite što više saobraćaja i to da se pomenuta reklama pretvori u oblik koji najviše želite, kao Facebook klikovi, lajkovi i prodaja.

Počnimo sa „zašto“ ?
Ako želite da saznate kako da dobijete više Facebook lajkova, prva pomisao vam je sigurno zašto praviti oglas? Vaš odgovor na to pitanje je tamo gde počinje vaša unapred osmišljena i isplanirana Facebook strategija, zato što će vas ona voditi kroz kompletan proces stvaranja reklame, kreirane da vam pomogne da dođete do što više lajkova. Ono što je važno da zapamtite jeste da je kreirani oglas za dobijanje lajkova najjeftiniji, a onaj za povećanje prometa najskuplji. Dakle, držite se svog “zašto” i to će vam pomoći dugoročno.

Koristite prilagođene slike (custom maid)
Izuzetno je dosadno da previše često koristite iste slike na Facebook oglasima. Sada je ova društvena mreža omogućila da se koriste prilagođene slike. Ako razmišljate kako do većeg broja fanova, ovo je jedan od najboljih načina. Pitajte grafičkog dizajnera da vam napravi te male, zabavne, ali posebne slike koje će odgovarati vašim reklamama.

Imajte pamtljiv naslov
Facebook je dozvolio 25 znakova za kreiranje naslova. Koristite ga na najbolji mogući način. Nemojte stavljati naziv stranice, to će se u svakom slučaju videti, već postavite naslov koji će biti takav da se odmah primeti i da vrši funkciju „stopera“ i poziva na klik. Shvatite da nije bez razloga teorija koja kaže da dobar naslov čini 50% kvalitetnog oglasa. To u stvari znači – dobar naslov okrenut ka targetiranoj publici.

Definišite put vašim novim fanovima
Nije retko da se vide reklame koje ne govore svojoj publici šta da rade. To je izuzetno velika greška ako se planira dovesti veliki broj fanova na stranicu. Kada korisnik klikne na oglas, pobrinite se da ga usmerite na pravo mesto (timeline, aplikaciju poput webshopa, nekog foto takmičenja ili kupon, pogledajte primere aplikacija na www.managefb.com). Takođe, oglas treba da ih pozove na klik i da imaju predstavu šta tamo očekuju, na primer: “Poseti našu aplikaciju i uzmi popust na proizvode”. U suprotnom oglas neće imati cilj niti svrhu, što će dovesti do manjeg broja klikova.

Prestanite da budete prodavci
Da li ste nekad propustili da pretvorite vaš Facebook oglas u novac? Ako je odgovor DA , vreme je da probate nešto drugo, kao što su Facebook ponude. Za postavljanje ponude, od vas se traži da kliknete na “Ponuda” ili “Event+” dugme u delu ažuriranja statusa. Tu možete napisati ponudu, dodati sliku i definistati vašu ponudu. Možete ograničiti broj kupovina ili napraviti kod za kupovinu, unesete prilagođenu URL adresu, kako bi korisnici mogli da iskoriste vašu ponudu.
Dakle, prestanite da se pitate kako da vaši Facebook fanovi stalno misle na vas, i da ih privlačite samo sa atraktivnim oglasom. Ono što je, takođe, bitno jeste da vaši fanovi žele da znaju šta se krije iza klika, šta to oni dobijaju. Uvek imajte na umu staru poslovicu “dobar glas daleko se čuje, a loš još dalje”. Vreme je da kreirate vaše oglase, zato pravac na Facebook i počnite da kujete plan osvajanja fanova.

Autor teksta: Svetozar Žarković, Social Media Hub
Pruzeto sa MarketingMreza.rs
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 262
 • web marketing consultant
  • ADSteam
PopBox.rs - in-tekst oglasavanje
« Odgovor #2 poslato: 05-02-2014, 10:04:03 »


Popbox.rs predstavlja prvi domaći sistem za in-text online oglašavanje na domaćim prostorima. Pa vam ga ovom prilikom ukratko medijski predstavljamo jer smo vrlo zadovoljni njihovim uslugama.

Stotine kompanija u Srbiji su se već na najbolji način uverile da oglašavanje na Internetu obezbeđuje najbolje rezultate za uloženi novac. In-text oglašavanje je sledeći korak u razvoju Internet oglašavanja, i predstavlja kombinaciju najboljih karakteristika drugih sistema za oglašavanje na Internetu.

Zašto je PopBox in-text oglašavanje posebno?

    PopBox oglasi su kontekstualni – vaša poruka će se prikazivati u direktnoj vezi sa rečima koje su bitne za Vaše potencijalne klijente.
    PopBox oglasi su interaktivni – oglas se prikazuje samo posetiocu medija koji se prilikom pregledanja stranice zadrži na reči koja je značajna za vaš brend.
    PopBox oglasi su isplativi – platićete samo kada posetilac uđe u interakciju sa vašom porukom, odnosno poseti web stranicu koju želite da mu pokažete.
    PopBox oglasi obezbeđuju bolju komunikaciju sa vašom ciljnom grupom – ne samo da su vaši oglasi direktno povezani sa rečima koje izaberete, već se prikazuju samo kada se posetilac sajta zadrži na reči koja ga zanima. Zahvaljujući ovoj karakteristici, oglašavanje sa PopBox sistemom vam garantuje kvalitetnu, ciljanu publiku – i veći ROI (povrat investicije).
    Pravi kontekst je polovina uspešne kampanje.

pb3Ako ste se već oglašavali na Internetu, znate koliko je pravi kontekst bitan. PopBox posebno naglašava ovu značajnu karakteristiku i podiže je na potpuno novi nivo – ne samo da će vaši oglasi biti prikazani samo ako se na stranici medija pojavljuju reči koje su bitne za vaš brend, proizvod ili uslugu, već se prikazuju samo kada korisnik zadrži pažnju i kursor miša na reči koja vam je važna. Štaviše, vaša poruka će se pojaviti direktno pored ciljane reči, i istovremeno, u središtu vidnog polja posetioca – a ne po strani, pored još nekoliko oglasa, i tamo gde je posetilac može prevideti. Zahvaljujući tome, možete biti sigurni da su vaš oglas videli baš ona publika koju želite da privučete, i da će odnos publike koja je videla vašu reklamu i one koja je na nju reagovala (posetila stranicu koju oglašavate) biti neuporedivo veći nego sa konvencionalnim sistemima kontekstualnog oglašavanja.

 
Tipovi oglašavanja u PopBox sistemu

    Reklamiranje po kliku – predstavlja najčešći vid oglašavanja pri čemu se vaša oglasna poruka besplatno prikazuje odnosno servira sve dok neki korisnik ne klikne na pomenutu. Ovo znači da se Vaša oglasna poruka prikazuje neograničen broj puta, pri čemu će Vam se naplatiti samo onda kada neki korisnik klikne na pomenutu oglasnu poruku.
    Reklamiranje po impresiji – predstavlja prikazivanje vaše oglasne poruke merljivo brojem prikaza. Svaki prikaz se posebno naplaćuje, pri čemu se ne uzima u obzir to da li je korisnik kliknuo ili ne na oglasnu poruku.


Kontekstualno oglašavanje je najisplativiji vid reklamiranja!
Vaša reklama na preko 120 najpopularnijih sajtova u Srbiji

Ekonomska kriza koja još uvek traje je naterala mnoge da preispitaju svoje budžete za marketing, i smanje ili potpuno obustave ulaganja u reklamu. Nažalost, ovakav pristup je često kontraproduktivan – manje ulaganja u reklamu najčešće znači i manje ostvarenih prodaja. Sa PopBoxom, možete biti sigurni da će se vaše ulaganje uvek isplatiti – platićete samo kada korisnik klikne na vaš oglas, i poseti web stranicu koju želite da mu prikažete. A sa cenama već od 5 dinara po kliku, potpunom kontrolom nad kampanjom i velikim brojem relevantnih medija na kojima se vaš oglas može prikazivati, PopBox će brzo postati nezamenjiv deo vašeg marketing mix-a.


Važno – ono što treba da znate kao oglašivač:

Oglas smatramo da je prikazan samo ukoliko se posetilac zadrži za zakupljenoj ključnoj reči i ukoliko mu se prikaže oglas. Znači ukoliko se reč podvuče a oglas neprikaže to neračunamo kao impresiju odnosno prikaz!

Uveli smo novi sistem koji ispred prikazivanja oglasne poruke prvo postavi loader (sličicu za učitavanje-progres) i tek nakon par sekundi prikaže oglas. Ovim štitimo oglašivača u tom smislu da se njegov oglas svesno prikazao željom posetiocu , a medij (sajt) da mu se neotvaraju oglasi slučajnim prelaskom miša preko zakupljenih reči.

Jedan korisnik može da vidi jedan oglas i da mu se to naplati. Ukoliko isti korisnik pogleda isti oglas više puta te impresije se neprikazuju oglašivaču a klikovi nenaplaćuju. Ovim štitimo oglašivača da za jedan oglas (kampanju) uvek dobije jedinstvenog posetioca. Znači jedan oglas = 1 korisnik, osim u slučaju ukoliko se radi o različitim kampanjama.    Text format – Sadrži tekstualni oglas. Format: tekst
    Logo format – Sadrži tekstualni oglas i logotip. Format: Tekst + logo (120×90)
    Bilbord format – Sadrži tekstualni oglas + veliku sliku. Format: Tekst + logo (230×40)
    Flash format – Sadrži flash ili jpg/gif banner. Format: Flash/Slika (300×125)
    Baner format – Sadrži flash ili jpg/gif banner. Format: Flash/Slika (300×250)
    3D format – Sadrži flash banner bez box-a. Format: Flash (250×250)
    Video format – Sadrži Video format oglasa. Format: Video (300×250)

Svi oglasi naplaćuju se po kliku ili impresiji.

 

Pogledajte popbox media kit ili se prijavite na nasu kontakti listu kako bi smo vam dali vise informacija o sistemu. 
Trenutno u sistemu ima preko 500 sajtova iz Srbije.
Sačuvana

Vermines

 • ADMINISTRATOR
 • старији члан
 • *
 • Karma: +0/-0
 • Van mreže Van mreže
 • Poruke: 262
 • web marketing consultant
  • ADSteam
Internet marketing
« Odgovor #1 poslato: 28-11-2013, 13:01:01 »

Evo jedan tekst koji je išao u online magazinu Marketing Mreža koji sam pisao linčno .. Ako nekome se dopadne neka viče.

Sve češća tema ovih dana među svim sportovima je važnost predstavljanja svojim redovnim fanovima. Nekako se podrazumeva da će vaši „okoreli“ fanovi biti s vama i u dobru i u zlu. U nekim klubovima ulažu veliki novac u direktnu promociju kod svojih fanova, a to ide toliko daleko da kažu kako su ti redovni navijači njihova ciljna javnost.


Slika 1: sistem ManageFb analiza Fan stranice u opciji Markets..

Kako su to fanovi prihvatili?
Od kako postoji profesionalni sport postoje i trikovi, pardon, promocije koje imaju za cilj dovesti ljude da gladaju meč ili bilo koji drugi sportski događaj. Od smanjenja cena za vreme sportskog događaja, grickalice, pića ili promotivna cena karata, pa sve do besplatnih ulaza i poklona navijačima (ne tako davno jedan klub je poklonio svom sto hiljaditom registrovanom navijaču plazma televizor i godišnju kartu).
A kako mi se čini ni internet nije postao imun na to.
Živi smo svedoci sve veće popularnosti i raznih promocija putem interneta. Kada pogledamo jedan od najvećih fudbalskih klubova u Srbiji FK Crvena Zvezda, vidimo da su uveli u svoj marketing obaveznu stavku društvene mreže poput Facebook-a (572 hiljade fanova), Twitter-a (30 hiljada pratilaca), Google Plusa i YouTube-a.
Redovno dele sa svojim navijačima sve vesti iz sporta koje su interesante za klub i one koje nemaju direktnu vezu sa njim, ali imaju veliko interesovanje javnosti. A novi fanovi samo se prikupljaju i na taj način daju podršku svom klubu. Takođe, kada se uzme u obzir popularnost određenih mreža na našim prostorima vidimo da imaju veliki broj fanova, koji ne dolaze redovno na utakmice, ali kupuju proizvode sa grbom omiljenog kluba i na taj način učestvuju u njegovom finansiranju.Mogućnosti?
Sa mogućnostima da dotakne milione korisnika uticaj društvenih mreža je stvaran i sumnjam da će bilo ko osporiti ovo. Sada samo pomislite na dinamičan i kreativan sadržaj sportskih objekata koji se može stvoriti i distribuirati putem društvenih mreža – video snimak iz svlačionice, sa treninga, informacije o igračima, pa i samo jedna slika popularnog igrača može dovesti do velikog broja pregleda, a ima i mnogo drugih interesantnih stvari koje mogu biti prikazivane putem društvenih mreža.
Sama reklama i promocija na stadionu više nije toliko zanimljiva redovnom navijaču, koliko može biti zanimljiva priča o igračima napravljena kroz video, tvitove ili Facebook. Naravno, i same promocije pomažu da vaš redovni fan ostane redovan, ali internet vam omogućava da od povremenih fanova napravite redovne i da oni kupuju vaše proizvode, iako nisu u mogućnosti da dođu na stadion ili halu ili čak ni u vaš grad.
Jedan od novijih primera jeste veliki sportski gigant Barselona, koji milioni Kineza obožavaju i kupuju proizvode sa likom Leo Messija, ali nikada u životu neće imati priliku da dođu na Kamp Nou da ga uživo gledaju. Međutim, klubu je izuzetno stalo do tih navijača jer mu oni donose profit, a neopterećuju njihov bužet. Zanimljiv je podatak da ukupan prihod FK Barselon od prodaje dresova, a i drugih proizvoda sa likom Leo Messija, iznosi više od 20% godišnjeg prihoda kluba.

Preuzeto sa Marketin Mreža portala
Sačuvana