Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: MISLI VIŠE NISU TAJNA ..... !  (Pročitano 2239 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
MISLI VIŠE NISU TAJNA ..... !
« Odgovor #1 poslato: 07-04-2010, 22:54:34 »Želeći da pomognu paralizovanim osobama pri komunikaciji, britanski i američki naučnici otkrili su metod kojim se mogu čitati misli. Skeniranjem mozga i uz pomoć specijalnog računara stručnjaci mogu da otkriju šta osoba gleda i sluša.........


Britanski i američki naučnici otkrili su metod čitanja misli skeniranjem mozga, da bi pomogli paralizovanim osobama. Naučnici tvrde da ni misli neće biti više tajna.

Osobama koje su učestvovale u projektu pokazane su dve slike u isto vreme, ispred desnog oka, crveni trakasti uzorak, a ispred levog oka, plavi trakasti uzorak.

Dobrovoljci su nosili posebne naočare, što znači da je svako oko videlo samo ono što je ispred njega. U toj situaciji, mozak je prebacivao svesnost između te dve slike, neko vreme je video jednu sliku, a zatim drugu.

Dok se čovekova pažnja prebacivala s jedne slike na drugu, istraživači su koristili FMRI, uređaj pomoću kojeg su vršili skeniranje mozga i pratili delovanje u vizuelnoj moždanoj opni.

Timovi Univerziteta u Londonu i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu mogli su da vide koje slike ljudi gledaju i koje zvukove čuju.

Prema oceni američkih naučnika, njihova studija dokazuje da je skeniranje mozga u vezi sa električnom aktivnošću moždanih ćelija, dok Britanci navode da ovo istraživanje može pomoći paralizovanim ljudima da komuniciraju, koristeći računar koji "čita" misli.

Fokusiranje na pojedine uzorke dovelo je do specifične i potpuno različite strukture moždanog delovanja.

Doktor Džon Dilan Hejnz sa Kalifornijskog univerziteta izjavio je da bi ovo istraživanje koristilo, da se razviju i poboljšaju aparati koji bi pomogli paralizovanim osobama u komuniciranju kroz merenja aktivnosti njihovog mozga....... !* * *
Sačuvana