Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: ВОСКРЕШЊА ПОСЛАНИЦА ! ...  (Pročitano 6770 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
ВОСКРЕШЊА ПОСЛАНИЦА ! ...
« Odgovor #1 poslato: 02-05-2013, 16:12:56 »

Београд / Храм Светог Саве
Тањуг /02.05.2013ВОСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА :
ОСТАНИТЕ ДУШОМ И СРЦЕМ УЗ НАРОД НА КОСОВУ ...


Патријарх српски Иринеј позвао је данас вернике да, остајући уз Бога, остану душом и срцем и уз страдални народ на Косову и Метохији и у свим крајевима где православни страдају због имена и вере у Христа.
Патријарх је, у васкршњој посланици, поручио да истина васкрсења посебно снажно ођекује у нашем времену, препуном патњи и страдања - времену у којем се, као ретко када раније, поставља питање смисла и циља живота.
"Позивамо вас да останете уз онога који је победио сва страдања и искушења, који је на крају победио смрт као нашег највећег непријатеља и да, остајући уз њега, останемо душом и срцем и уз наш страдални народ на Косову и Метохији и у свим крајевима земаљским где православни страдају због свог имена и своје вере у Христа", рекао је Иринеј.
Патријарх је указао да смо сведоци тога да је из дана у дан све више усамљених и остављених, као и домова "без топле људске речи" и деце лишено родитељске пажње и љубави, а да су болнице пуне "страдалника, оних који болују телом и душом''.
Појаве као што су насиље, терор, пљачка туђе имовине, невиђен немир који је "данас завладао у душама људи широм света", склоност криминалу, угрожавање мира и среће других, произилазе "из духовно опустелих и морално раслабљених душа" и то најчешће код младих људи који се губе пре него ли и нађу неки пут у живот, навео је патријарх.
Према његовим речима, себичност и непоштење уништавају сваки прави живот у заједници, заједничко добро и имовину, а неповерење и грамзивост, насиље и отимање туђег, угрожавају личност и њену сигурност и достојанство.
Докле год живот будемо схватали као служење себи у свету ће владати сукоби, немири и ратови, наглашава патријарх.
''Он, који је победио свет, дарује снагу онима који су његови да и они побеђују миром и трпљењем страх у себи, као и своје неверје и маловерје, да побеђују сва насиља која се врше над децом божјом, да одолевају насиљу, опет миром и трпљењем, сигурни да је божја сила свевремена, а људска сила привремена'', рекао је Иринеј.
Патријарх је позвао све да свој живот утврде на љубави и праштању и следе те вредности без изузетка и изговора наводећи да последња реч неће бити људска већ божја и да тај наук "светих предака" не треба да забораве деца Светог Саве, која су расејана по свим меридијанима од Аустралије и Америке до Европе и Азије.
Он је навео да зло наступа "спектакуларно", да воли да се експонира и да напуни све штампане и електронске медије.
Указујући да у данашње време постоје људи који покушавају да утемеље цркву на себи, чиме "разарају живи организам цркве божје" одводећи појединце у пропаст "земље недођије", патријарх је рекао да се црква темељи само на васкрслом спаситељу и да је неопростив грех темељити је на било чему другом.
Иако човек читавог живота жуди за миром, срећом и успехом у животу, патријарх указује да врло често у животу "не успевамо и нисмо срећни" и многи иза себе остављају много више дана са мукама и немирима него дана среће.
"Да ли је то тако због тога што је зло јаче од нас или зато што не умемо да живимо? Шта нам недостаје да бисмо били срећни? Одговор хришћанима је познат - на првом месту да научимо истински волети, а на другом да научимо довољно праштати", поручио је патријарх додајући да је човек највећи када схвати да се свака рђава реч коју упути другоме враћа њему и повређује га.
Српски патријарх је указао да је живот леп само када је прожет љубављу, а осмишљен само када смо заједно са гладнима и жеднима, са сиромашнима и прогнанима, када смо и у тамници са осуђенима.
Патријарх је поручио да, верујући у васкрсење Христово, "ми верујемо у непрекидно обнављање људског достојанства и у могућност васкрсења људског морала, стида и доброте", и пожелео да се Васкрс проведе у слози, миру, љубави и радости.
''У васкрсломе Христу правда увек побеђује. Њиме и у њему она ће победити и у наше дане. Ако је васкрсли Хростос са нама и ми са њим, онда - ко ће против нас? Са овим мислима и жељама поздрављам вас најрадоснијим хришћанским поздравом - Христос васкрсе - ваистину васкрсе'', поручио је патријарх.

***

Boga mi, lepe poruke u poslanici čak i onima... koji nisu pravoslavni hrišćani !
Ako me osećaj ne vara, naš sveti otac nam izreče poslanicu iz duše i srca !
Dozva se na pokon Tadićev patrijarh pameti ili kako ? Ali bolje ikad' nego - nikad' ... Ima Boga ! ...
 :pop:« Poslednja izmena: 02-05-2013, 17:55:34 od strane admin »
Sačuvana