Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: PUTIN OBJASNIO : " MORALI SMO " ...  (Pročitano 1903 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
PUTIN OBJASNIO : " MORALI SMO " ...
« Odgovor #1 poslato: 10-03-2015, 15:40:19 »

VESTI - Tanjug
10.03.2015PUTIN OBJASNIO ANEKSIJU KRIMA : " MORALI SMO " !!!!!!!!!!! 


Ruski predsednik, Vladimir Vladimirovič Putin izjavio je, da je Rusija u slučaju Krima postupila onako, kako je morala i da je odluku o vraćanju tog poluostrva u sastav Rusije doneo, jer nije mogao da prepusti ljude na Krimu "pod valjak nacionalista".


/ " Nisam mogao, ni smeo, da narod na Krimu ostavim na milost i nemilost sudbine !"

 Nastala je takva situacija u Ukrajini da smo prinuđeni da počnemo sa aktivnošću vraćanja Krima u sastav Rusije, jer ne možemo tu teritoriju i ljude koji žive tamo ostaviti na milost i nemilost sudbine i pod valjkom nacionalista - rekao je Putin, u intervjuu za dokumentarac "Krim. Put u Otadžbinu" ruskog TV kanala "Rusija 1", čiji je deo emitovan večeras.

Prema njegovim rečima, to je rekao njegovoj četvorici kolega u noći 22. na 23. februar prošle godine, po završetku sastanka koji je trajao skoro do sedam sati ujutro.Tada je, kako je rekao, "dao određene zadatke, rekao šta i kako" treba da se uradi, ali "istovremeno naglasio" da će se to raditi samo u slučaju potpune uverenosti da "to žele ljudi koji žive na Krimu", prenosi TASS.

Putin je rekao da je u anketi koja je sprovedena, "ne u kontekstu mogućeg prisajedinjenja" do održavanja referenduma 16. marta, tri četvrtine stanovništva želelo prisajedinjenje Rusiji.
- Ispostavilo se da onih koji žele da se prisajedine Rusiji tamo ima 75 odsto od ukupnog broja - rekao je ruski predsednik.

Putin je, kako je prenela RIA Novosti, rekao da "konačan cilj nije bio zauzimanje Krima i nekakva aneksija".

- Konačan cilj bio je da se da mogućnost ljudima da izraze svoj stav povodom toga kako žele da žive dalje.Rezultate referendum znamo. I postupili smo tako kako smo bili obavezni da postupimo - kazao je Putin, dodajući da je tada smatrao da, ako Krimljani žele da ostanu u sastavu Ukrajine, "neka bude tako", a ako žele da uđu u sastav Rusije, "ne možemo da ih odbacimo".

Govoreći o evakuaciji tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča, Putin je sinoć rekao da je na sastanku sa rukovodiocima specijalnih službi i ministarstva odbrane dao zadatak da ga spasu, "jer bi ga prosto ubili", a u delu filma prikazanog danas, i da su opremom za praćenje svaki put kada bi on telefonom birao neki broj ustanovili lokaciju na kojoj se nalazi.Krim je postao ruski region nakon referenduma na kom se ogromna većina izašlih - 96,77 odsto, izjasnila za prisajedinjenje Rusiji, birajući između te mogućnosti i obnavljanja važenja Ustava Republike Krim iz 1992. godine i statusa Krima kao dela Ukrajine.


KOLIKO NJIH JE UZELO RUSKO DRŽAVLJANSTVO ?

Prema sporazumu o prisajedinjenju, svi žitelji Krima postali su državljani Rusije, ukoliko nisu želeli da zadrže državljanstvo Ukrajine. Prema zvaničnim podacima, koje prenosi RIA Novosti, od ruskog državljanstva odustalo je tek 3.427 ljudi, od ukupno približno dva miliona ljudi.

Kijev i dalje smatra Krim svojom teritorijom, podseća agencija ?!

***
Sačuvana