Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: LJUTNJA ILI KRIVICA ? ...  (Pročitano 15588 puta)

admin

  • ADMINISTRATOR
  • најстарији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 2381
LJUTNJA ILI KRIVICA ? ...
« Odgovor #1 poslato: 10-03-2015, 13:05:49 »


KO RASPOZNAJE NEGATIVNE EMOCIJE ? ....


Kada svojim vozilom udarite vozilo koje se zaustavilo na semaforu, mogli biste osećati krivicu, anksioznost i ljutnju. Osoba u čije ste vozilo udarili bi se mogla osećati ljuto i frustrirano zbog vaše nepažnje, no verovatno se neće osećati krivom.

Mogućnost razlikovanja negativnih emocija nam pomaže pri određivanju problema koji je uopšte i doveo do takvih emocija. No dok neke osobe mogu razlikovati osećaj ljutnje i osećaj krivice, druge možda neće biti toliko uspešne u tome. Razlikovanje ljutnje i frustracije je još i teže.

Emocije su korisne. Na primer, strah vašem telu daje do znanja da je vreme za beg ili borbu u opasnoj situaciji. No, emocije mogu postati i problematične - osobe koje boluju od depresije ne mogu prestati misliti negativne misli, kaže Gal Sheppes sa univerziteta Stanford, koji je učestvovao u studiji zajedno sa svojim kolegama gaurav suri i Džejmsom Grossom kao i Susanne Scheibe sa Univerziteta Groningen. "Srećom, naše se emocije mogu prilagoditi na različite načine," kaže.POJAM NEGATIVNE EMOCIJE ...

Podrazumeva sve emocije koje su po svom karakteru negativne. One nas sprečavaju da životne situacije vidimo i prihvatimo na prirodan način. One su prvenstveno odgovorne za postepenu degradaciju ili pad u našem normalnom procesu razmišljanja koji je ključan za naš prirodan opstanak čak i tokom borbe za opstanak.

U studiji objavljenoj u časopisu "Psihološka nauka", psihološki naučnik Emre Demiralp sa univerziteta Michigan i njegovi kolege postavljaju hipotezu da će klinički depresivni ljudi teže razlikovati različite vrste negativnih emocija u odnosu na zdrave osobe. Klinički depresivne osobe često osećaju tugu, ljutnju, strah ili frustraciju koji ometaju svakodnevni život.

"Teško je poboljšati svoj život a da ne znate jeste li tužni ili ljuti spram nekih njegovih aspekata," kaže Demiralp. "Na primer, zamislite da nemate indikator nivoa goriva u vašem vozilu. Želeli smo da istražimo poseduje li osoba koja boluje od kliničke depresije emocionalna merila koja su informativna i doživljavaju li emocije uz jednaku nivo specifičnosti i diferencijacije kao i zdrave osobe. "Istraživači su regrutovali 106 osoba starosti između 18 i 40 godina od kojih je polovini dijagnostikovana klinička depresija. Tokom perioda od nedelju dana, sa sobom su nosili dlanovnik koji ih je podsećao da zabeleže svoje emocije u nasumično odabranim vremenima tokom dana. Označavali su stepen jačine sedam negativnih emocija (tugu, teskobu, ljutnju, frustraciju, stid, gađenje i krivicu) te četiri pozitivne emocije (sreću, uzbuđenje, oprez i aktivnost) na skali od 1 do 4.

Demiralp i njegovi kolege su posmatrali tendenciju učesnika da nekoliko emocija (npr. Zaprepašćenost i frustriranost) ocijene sličnom nivoom u određenom trenutku. Prema njihovoj metodologiji, što je više puta izvješteno o dvije emocije, osoba ih je teže razlikovala.

Istraživači su otkrili da klinički depresivne osobe teže razlikuju negativne emocije, što je podržalo njihovu hipotezu. Značajno je da su rezultati bili drugačiji među grupama za pozitivne emocije - osobe si bez dijagnostikovane kliničke depresije su podjednako mogle razlikovati pozitivne emocije. Postoji mogućnost da depresivne osobe razlikuju pozitivne emocije po sistemu kopiranja ili imitiranja." Naši rezultati ukazuju da je specifikaciju negativnih emocija dobro za vas , " kaže Demiralp . " Možda bi najbolje bilo da se izbegava razmišljanje o tome da se osećate potpuno loše ili neprijatno . Budite specifični . Je li reč o ljutnji , stidu , krivici ili nekoj drugoj emociji ? To vam može pomoći da poboljšate svoj život . Jedan od naših ciljeva je dalekosežnih istraživanje pristupa koji olakšava ovu vrstu emocionalne inteligencije u većim razmerama . "

Konstantno gomilanje negativnih emocija unutar uma tokom dužeg perioda može iskriviti našu celu ličnost i teško ugroziti zdravlje i sreću : mogu uticati na imuni sistem , hormone , kardiovaskularni sistem , krvni pritisak , probavu , kao i da izazove nesanicu . Postoje li neke negativnosti u vašem životu ili ne , mudro bi bilo osloboditi se takvih emocija u što većoj meri . Budite svesni da će osoba koja će zbog njih najviše stradati ipak biti vi ...

***
Sačuvana