Forum Srpska Vretena |  Srpski forum na srpskom jeziku

Molim vas da se prijavite ili se registrujete.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Napredna pretraga  

Vesti:

Autor Tema: Koliko košta renoviranje kupatila i šta vam je sve potrebno?  (Pročitano 5069 puta)

Vermines

  • ADMINISTRATOR
  • старији члан
  • *
  • Karma: +0/-0
  • Van mreže Van mreže
  • Poruke: 273
  • web marketing consultant
    • ADSteam
Koliko košta renoviranje kupatila i šta vam je sve potrebno?
« Odgovor #1 poslato: 15-06-2021, 17:21:51 »

Kupatilo je važna prostorija u kući, stanu ili drugom prostoru. Adaptiranje kupatila i promena elemenata u kupatilu predstavlja ujedno građevinski i dizajnerski posao, na osnovu kog se menja i funkcionalnost i estetika prostora. Keramičke pločice, kupatilski nameštaj, sanitarije i osvetljenje podrazumevaju se prilikom renoviranja kupatila.

Mnogo je dostupnih rešenja u pogledu estetike, koje stručnjaci preporučuju. Naglašavaju se moderni dizajnovi, retro stilovi, ili neki neutralni. Kombinuju se po dve ili čak više boja, za potpuno oživljavanje prostora. Međutim, svako željeno rešenje i zahteva i viši ili niži nivo troškova.

Osnovni radovi prilikom renoviranja kupatila

Osnovne potrebe koje se nameću kada je u pitanju renoviranje kupatila jeste sređivanje zidova i podova. Misli se pre svega na izravnavanje zidova i podova, kako bi se keramičke pločiceza pravilno postavile. Pored tih radova, gipsani radovi na plafonu, spuštanje zbog rasvete i drugih detalja takođe prethodi drugom estetskom uređenju. Pored toga, proveravanje funkcionisanja vodovodnih cevi i instalacija generalno, aktivnosti su koje prethode svim drugim kada je u pitanju renoviranje kupatila, iz razloga što kasnije mogu da prouzrokuju probleme i umanje funkcionalnost prostora.

Ono što se podrazumeva kada je u pitanju uređivanje prostorija, jeste postojanje nacrta ili skice generalne ideje, kupovina materijala i pripremanje alata, uz angažovanje majstora. Od ključnih materijala potrebno je nabaviti lepak za pločice, smesu za fugne, materijal za izravnavanje zidova i podova, i slično. Ukupno, ovi radovi mogu da koštaju od 600 evra, što su jeftinije varijante. Za kompletno renoviranje instalacija, zidova i podova ta cifra se može popeti i na duplo veću.


Estetsko uređenje kupatila
Estetika predstavlja lepši i finiji deo uređenja kupatila. Birate keramičke pločice za kupatilo, njihovu klasu, boju i dezen, uz odgovarajuću cenu. Cena pločica za kupatilo može biti od nekih 5 evra za pločice nižeg kvaliteta, do deset puta više po kvadratnom metru za pločice visokog kvalitea. Prosečno posmatrano,  za dobre zidne i pločice potrebno izdvojiti nešto više novca, plus dodatno platiti ugradnju ugradnju pločica. Nakon postavljanja, keramičke pločice se dopunjavaju fug masom, u željenoj boji i debljini. Posle toga, prelazi se na kupatilski nameštaj, tačnije izbor stilova, boja i nivoa kvaliteta. Važno je izabrati pre prvih radova kadu ili tuš kabinu, kako biste znali tačno koliko prostora imate za ostali kupatilski nameštaj i sanitarije. Tuš kabine mogu da se naprave od keramičkih pločica, što je jeftinija varijanta, ili se ugrađuju posebne, sa prostorom za sedenje, masažu, muzikom i policama.

Zatim izaberite WC šolju sa vodokotlićem prema predviđenom nacrtu rasporeda sanitarija i vodovodnih instalacija. Uz to, lavabo sa većim ogledalom je neizostavni deo. Danas se uglavnom kombinuje sa zatvorenim ili otvorenim policama i drugim prostorima za sitnice. Kupatilski nameštaj je važan deo uređenja prostora kupatila, ali i treba da omogući funkcionalnost, trajnost i kvalitet upotrebe. U zavisnosti od potreba i dizajna po kome se izvodi adaptacija kupatila potrebno kuptiti sve elemente, a cena zavisi od vašeg izbora.

Troškovi renoviranja kupatila
Kada sumiramo sve troškove koji su potrebni, renoviranje kupatila zahteva minimum 500 evra, za osnovne izmene u kupatilo pa se cifre se višestruko umnožavaju, u zavisnosti od važih želja i potreba. Obično ta cifra bude bar duplo veća od prvobitne. Naime, prvo smo naveli osnovne, grublje i građevinske radove. Zatim, keramičke pločice i njihovo postavljanje zahtevaju dodatno izdvajanje novca. Cena ugradnje počica se određuje po metru kvadratnom. Kupatilski nameštaj zahteva minimum još 200 evra, u slučaju da ste skromniji, pa ne kupujete raskošne lavaboe, mermerne ili granitne elemente. Keramika je sasvim pristojnog izgleda, jednostavnog održavanja i povoljne cene.

Renoviranje kupatila može da bude vrlo jednostavan i brz postupak, ukoliko je potrebno napraviti estetske izmene. Međutim, ukoliko se radi o prvobitnim građevinskim radovima, promeni zidova, podova i slično, to će izazov biti veći i složeniji. U svakom slučaju, ukoliko sve okolnosti i cene detaljno predvidite i razmotrite, nema mesta iznenađenjima.

Sačuvana